четвъртък, 4 март 2010 г.

Чалга Worldwide Pt. 1




Принципно никога не съм имал особено много против поп-фолка, обаче в умерени дози. Чалгата като начин на живот и поглед към света, обаче, ми е дълбоко ненавистна. Доста време съм прекарал в мислене по въпроса и най-накрая май съм способен да застъпя твърда позиция. Та спорът в главата ми е следният - трябва ли да си се формирал като завършен тъпанар, за да си пускаш телевизия "Планета", или поради факта, че цял живот слушаш само люто и неравноделно, си се променил към по-лошо?
Човешкото същество е създадено така, че естетическите му потребности да не могат да бъдат задоволени. След като се нагледаш, наслушаш, дори наядеш с нещо, то ти омръзва. Ето защо мозъкът търси нови усещания, внушавайки чувство на досада. Та когато израстнеш в една среда, която ти предлага само прости модели, още по-проста естетика и шарения, мозъкът ти губи способността си да търси новото и се нагажда към това, с което ежедневно биваш заливан. И понеже от малък слушаш Лепа Брена на касетофона, откакто порастна така й не си стъпвал в опера (I'm just sayin'...).
Та тези простички размишления са провокирани от факта, че повечето хора разглеждат чалгата като български, най-много балкански феномен. Само че това далеч не е вярно. А не е вярно точно поради причината, че простите естетически потребности са универсални по цял свят. Например новата звезда - Лейди Гага, определяна като "новата Мадона". Някои веднага се сещат за Дупнишката Мадона, други - за Пернишката такава, а аз се сещам за Пеньо. Дали ще си луд фен на нещо силиконово и изкуствено, което не може да пее, или на нещо полово неопределено, което също не може да пее, но живее зад океана, няма никакво, ама никакво значение. Пък и при наличието на съвременната техника пък е хептен ирелевантно можеш или не можеш да пееш. И в двата случая това си е чалга в най-чист вид, независимо как го наричат хората. Впрочем, "Bad Romance" на Lady "Пеньо" Gaga е на някакви си 5-6 милиона views от това да се превърне в най-гледания клип в youtube. И в момента, в който това се случи, чалгата ще победи. Мен Лейди Гага не ме обогатява с нищо -пропагандира откровен кич, разцепва се да се кичи с пайети, а текстовете й са като на естрадна песен, кръвосмесена с мутро-чалга от средата на 90-те. Външния й вид няма да го коментирам, снимките говорят сами. Та така - окончателният ми извод е, че щом се нуждаеш от чалга, значи вече си формиран цървул. Всичко друго е в името на купона.

10 коментара:

  1. Не мисля че си съвсем прав в сравнението между някоя от местните „мадони„ ивани и драгани и Гага. Вярно и че и двата вида силиконови пръжки не могат да пеят, също така е вярно че напъните в тази посока са с единственната цел да се изкарат някакви пари, повече пари, че да има за продуцента, рекламата, мадоната и т.н.
    Въпросът обаче е, че ако те изправят пред неизбежния избор между двата варианта кой би избрал, аз бих избрал Гага-та. Просто не понасям воя на разни цигански маанета и какафонията от най-диви анадолско-кюрдски звуци които съпътстват воплите на родната чалга.
    А това че поп-чалга културата е удавила света, просто няма какво да се коментира.
    Все пак всичко е въпрос на вкус.

    ОтговорИзтриване
  2. Поп = чалга. Чалгата обаче не е = кюрдско-анадолски звуци. Чалгата като мироглед е много по-широко понятие от някаква си музика. Точно от тази гледна точка Лейди Гага е чалга - пайети, елементарни текстове, естетика на кича, клюки, травестия, а сутрин пред огледалото е една най-обикновена грозна жена, с нищо различна от останалите. Тя не заслужава да е най-голямата звезда в момента и точно в това е чалгата.

    ОтговорИзтриване
  3. За чалга съзнанието и неговата социална проекция в ежедневието, политиката и икономиката напълно съм съгласен. Чалгата е част от икономиката на Бг. и то доста печеливша част, особенно като начин на мислене. Погледнато от този ъгъл, дори трябва да се насърчава, особенно в момент на криза:)) Шегувам се разбира се.
    Истината е че за всеки вид „изкуство„ си има публика и това е неизменно правило от векове.
    Има изкуство за висши и нисши форми на мислене, усещане и възприемане на света.
    Въпросът е човек към кои точно ще се причесли.

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм за чалго-славитрифоновщината, обаче не бива да бъркаме поп-културата и шоу-бизнеса с чалгарщината, която си е чиста проба анти-култура. Поп-културата също дразни, но никой не ме кара да я употребявам насила - тя си живее по тв-канали, радиостанции, дискотеки и феновете й са обикновено пубери, желаещи да си изградят някакво его спрямо най-новата мода, защото им е гадно да се понасят с пъпки и мутиращи гласове, покарващи косми, липсващи неврони, неуместни ерекции и т.н. Ако щете ми вярвайте, но за първи път видях лицето на Гагата (това тя ли е наистина?) тук, в този блог, а песните й пък съм ги чувал един-два пъти.

    А Чалгата е тотална диктатура на простотията - чалга дъни по улиците, чалга дъни в автобуса, чалга дъни у комшиите, чалга дъни по ресторантите, политиката е чалга, медиите също са чалга, мисълта на хората е чалга, храната им е чалга, чревният тракт им е чалга и в крайна сметка и екскрементите им също са чалга. Чалгата ме лишава от право на избор и ме заробва, а това е в противоречие с човешката ми същност, защото човек без свобода не е човек. Затова мразя чалгата (и всичко свързано с нея)до дъното на душата си и съм искрено щастлив, че избягах далеч от нея завинаги.

    ОтговорИзтриване
  5. Сандо, точно това се опитвам да кажа - чалгата НЕ Е само музика и НЕ Е само направление в изкуството. Тя е начин на живот - тя е ЕСТЕТИЧЕСКА потребност, която търси ЕЛЕМЕНТАРНОТО и затова се задоволява с ЕЛЕМЕНТАРНОТО. Точно затова Гагата (да, това е тя, а долното е травеститът Пеньо) за мен е чиста проба чалга - тя не предлага никаква по-възвишена естетика от която и да е българска силиконова разчепатина. Значи, видиш ли, едното е гадно, а другото не е гадно, 'щото едното е чалга, а другото е поп, въпреки че са АБСОЛЮТНО ИДЕНТИЧНИ. Това са е чист двоен стандарт.

    ОтговорИзтриване
  6. И все пак... За мен най-гадното в цялата тази мерзост си остава чалгата, защото ми я налагат насила и защото чалгарската помия е заляла всичко. Колкото до западната поп-музика, всеки на Запад разполага с възможността да я игнорира и да се отдаде на друг музикален жанр. Напълно съм съгласен с тебе за естетическата страна на въпроса, но според мен наложената анти-култура и липсата на алтернатива са далеч по-тежък проблем от всичко останало. И затова съм на мнение, че в случая славитрифоновците, наложили чалгата, са истинските палачи на изкуството и добрия вкус, а силиконираните и изпълняващи ролята на надуваеми кукли шоу-гърли са също толкова жертви, колкото и ние с нашите многострадални сетива и с архаичното си възпитание.

    ОтговорИзтриване
  7. чалгата вече е победила в твоя свят, щом си посветил цял пост на това. злободневни блогове като този с нищо не надломяват претенциите на поп културата :)

    пп а лейди гага е непоправимо съкровище. само един естетически тепегьоз може да я сравни с пеньо :)

    ОтговорИзтриване
  8. хаха, да
    забележително е самомнението, което личи в пишман културологични прегледи като този, който си ни представил. за него може да съди дори само по завидното красноречие, което обаче неизбежно се упражнява изключително върху клишета - без значение дали ги опровергаваш или доразвиваш. чалгата не била просто музика, тя била манталитет. да, това сме го чували доста пъти и сигурно е така, няма значение. интересното е, че 'автори' като теб, с порядъчно гъвкави умове и остри сетива за социалните миазми, проявяват склонността да увеличават мащаба, в който разсъждават и почват да говорят все по-наедро и по-наедро, намесват неща като естетика, вкус, и прочие, забравяйки, че човек, вторачен в социалната действителност няма достатъчно въображение, за да направи тези преходи, защото както вече казахме, при вас всичко се определя спрямо клишето.
    та за мен именно такова едно самозабравяне е чалга (в мисленето).
    иначе пиша тези неща, докато слушам лейди гага. завършен цървул, а :) не ми благодари и за това, няма да го понеса.

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам дали си завършен цървул, ама със сигурност си завършен претенциозник. И за да не влизам в празен спор за "естетика", защото словесната ти агресия ми идва в повече - виждал съм галерията на сайта ти. Жалко, че не мога да я намеря и да постна линк - тя говори повече от всякакви приказки. Have a nice life!

    ОтговорИзтриване