неделя, 4 юли 2010 г.

Freak Show: Мисия Вазелинец

(Веско: Добър ден, сержант Маринов. Караме с превишена? Ооо, и труп в багажника? Я, я, мръдни го малко тоя труп да видя... Ама какво е това, нямаме крик? Оооо, колега, май ще пишем акт тука. Ама понеже дъщерята има рожден ден...)Не мога... Отново ще се присъединя към едногласния писък на де що има български Интернет потребители. Казвам го... момент, ей сега ще го кажа... ръцете треперят, нездрава пот избива по челото... още по-нездрава пот избива под мишниците, ама не под моите... Веселин Маринов!
Навремето, помня, Веско пламенно подкрепяше БСП, а по време на януарските концерти по ръкавите му се образуваха първите ледени висулки с потна консистенция в историята. То и затова фен-масата му беше съставена преди всичко от сбръчкани обитатели на чакалнята пред кардиологията на Пирогов. Сега, обаче, понеже и музикантите са хора, и те трябва да слагат хляб на масата, г-н Маринов се стреми да привлича нови фенски маси - такива, дето ще могат да доживеят поне до следващия му албум. Или иначе казано - явно Веско е научил от страницата с некролозите в "Труд", че трима от шестимата му фенове са си отишли. Така де, естественият подбор си остава враг номер на БСП, като пътьом той (подборът) не подминава дори значими творци от световен мащаб, какъвто е и гореупоменатият. Подозирам, че ако не беше станал певец, Веско най-вероятно би бил шампион по мазни борби. Или милиционер. Минимум.

Впрочем, аз съм леко възмутен. Веско нещо го раздава обърни-плащ. Принципно това е хубаво нещо - колкото по-малко хора останат в червения лагер - толкова по-добре. Само че... Веско... бард на дясно-центъра... oh, come ooooooooooon! Това е прекалено!
Прекалено - не прекалено - химнът на МВР е факт! По лична поръчка на бат' Цецо Шефа! Та Веско споделил по въпроса: "Бяхме заедно на един празник и той така, на шега, каза – ей, изпя толкова песни за армията, една за полицията нямаш, нещо по-различно. И аз му викам – ще видиш каква песен ще направя, само да не ми беше казал." Маринов уточнява, че творбата е създадена безкористно, без заплащане, а "мелодията е покъртителна". Ееееееееееей, ми Веско, бе, готьин, що не вземеш, така, една песничка и за милиционерите да направиш? Ама как така не си се сетил още?
Аз безропотно се съгласявам с безспорната необходимимост МВР да си има естраден химн, но не от страх да не вземат да нахлуят маскирани и въоръжени милиционери през прозореца, а просто защото от дете съм фен на Висильин Марьинов. И на Цецо. А пък на Бойко съм му фен от "преди да се родя", че даже "и след смъртта ми". И наистина съм покъртен от мелодията. Чувате ли ме? Аз съм един покъртен фен на полицията (само не ме бийте повече)! Има и добра страна на това да си млад - ако бях от редовите фенове на Веско от толкова силна "покърт" (тая дума сам си я измислих, поздравете ме) биха ми спрели байпасите. Всичките четири. Или просто на 14 януари миналата година щеше да ми се забие някое ребро в белия дроб, ама какво да се прави - ces't la vie...

Мисля, обаче, че е време да ви запозная и със самия химн на МВР - "Нашата полиция". Изпълнение - Веселин Маринов. Текст: Евтим Евтимов. Музика: Тончо Русев. Аранжимент: Пламен Велинов. Ще си позволя, в името на по-качествения анализ, да извличам смислите куплет по куплет. Съжалявам предварително - на места сигурно ще звучи като ученически анализ стил "ОЛВ", но в крайна сметка дивата спонтанност и естрадно мазните пръстенца ме карат да "прелитам по клавишите", или, ъъъ, да "припкам по бутоните", или, ъъъъъъ, да "спринтирам над копчетата", или произволен брой сравнения в стилистиката на Петър "Петела" Василев.
Ако някой някъде предава
своето отечество и слава,
ако клетвата за дълг прегази -
моята полиция ме пази.
Първият куплет според мен е писан от Бойко Борисов, който се е скрил зад артистичния псевдоним на "съвременната Сафо" Евтим Евтимов. Кой друг би си позволил да каже "моята полиция", питам аз? Двойката неопределителни местоимения дори за секунда не ни позволяват да повярваме, че съществува възможността "някой някъде" да предава отечество и слава, да прегази клетва или нещо подобно, без немедленно да бъде премазан от подкованата кубинка на "неговата" полиция. "Неговата" не означава "на Веско" - ясно е, че тя принадлежи "на Бойко", временно представляван от "Цецо". От този куплет разбираме, че българската полиция действа спрямо неопределен кръг субекти, при това - на неограничена територия. Из Софийското рaвно пOле, в Тракия, Мизия, Македония, в Танзания, Кирибати, Науру, Палау, Тувалу, Микронезия, кралство Бутан, Суринам, Френска Гаяна, Мадагаскар, Естония, Монголия - алоооооу, лошите, куките ви дебнат!
Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес е само тази -
родната полиция ме пази.
Не знам доколко може да се говори за "братства", че даже и продажни, ама в случая кръгът "Русев, Евтимов, Велинов, Маринов" е организирана престъпна група, която трябва да бъде осъдена на принудително лечение в психиатрично заведение за групово изнасилване на добрия вкус. Или става въпрос за обилна доза черен хумор, забавен колкото скеч на Венци Мартинов ft. Бате Енчо, или за обикновена ретардация - "продажно братство"... "граби от !народното богатство!"... после малко се губи връзката - "родната полиция ме пази". Оп, не, ето я връзката - Веско Маринов е народното богатство! Не народно - национално! Че даже интернационално! Че според мен даже междупланетното богатство! ... а него го пази полицията, която, както разбрахме, действа навсякъде. Така че - hands off from Веско, bitch!
Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой пред лъжата лази -
нашата полиция ме пази.
Тук творческият колектив сякаш навлиза в Особената част на Наказателния кодекс - убийство, лично укривателство, използване на невярна информация... Отново нашата полиция пази Веско "Националното богатство" Маринов! Строфата "някой пред лъжата лази" направо ме разбива, даже нямам сила да я коментирам.
Припев: Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на България и МВР!
Хора, какво чакате? Подарете цвете! ... или 20 лв. Или кой колкото има! И ги запомнете добре, защото следващия път няма да са толкова ларж, така че се пригответе да изтеглите от банкомата.
Алтернативен химн на МВР:
Автор - Никола Рачев. Музика - маймунка с латерна. Аранжимент - никой.

Ако някой в парка биричка си пие
народната милиция го бие!
Ако някой има двай'се лева
Полицията със радост му ги взема!


Муза - йок.
Впрочем, както е коментирал читател в някакъв форум (би било нагло да си препиша лафчето) - "За какво му е на МВР нов химн? Нали мариус Куркински навремето им посвети един?"... цитирам:

Красива нощ се спуска над града,
красиви хора ритат ме в калта.
Защо ме водат нейде закопчан?
Защо там - тирирам, тирирам...тиририрам...

Моля, шапки долу за естетическия устрем на маргаринения бард от Полски Тръмбеш!

8 коментара:

 1. Още миналата година, когато видях едни билбордове с Веселин Маринов на които пишеше: Обречен на щастие с олио "Калиакра", ми стана ясно че тоя няма да миряса..

  ОтговорИзтриване
 2. Жалко, много жалко... Сега, освен редовното олекване с по 20лв, ще трябва да пеем и химн по улиците, за да се разминем без акт или фиш... Евалата, Вескооооо!!!Изпей сега нещо, посветено лично на Бойко или на Цв.Цв. и музикалният FAIL ще е пълен...

  ОтговорИзтриване
 3. само позволи да ти обърна внимание, че в окото на урагана от собствения си справедлив гняв си допуснал съвсем незначителна, но все пак фактическа грешка - т. русев се явява композитор на това изкуствено произведение, а не "лъже-голям текстописец".
  както винаги радваш с остър ум и чудни метафори.
  следен си! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Опа, простете, редактирам :) Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 5. Никола, направо се просълзих!!! :))) Това даже по Тошово време не успяха да направят...на този фон чалгата направо изглежда класика...

  ОтговорИзтриване
 6. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 7. Винаги съм мислил че този тип не е в ред. Доминиращото Олигофренското излъчване на фейса му се оказа, че не е част от артистичният му PR предназначен за онези „пред кардиологията„ както казваш, а съвсем истински, очеваден мозъчен дефект, който вероятно някой психиатри биха могли тутакси да диагностицират.
  Към това може да се прибави и езикът му заврян в аналните дупки, чааааак до дванадесетопръстника в задниците на ББ и ЦЦ. Така създадената картина с участието на лицето В.Маринов, придобива откровен порнографски сюжет-ментален инвалид на гей седянка .

  ОтговорИзтриване
 8. Имаше една песен на Н.Л.О. навремето - за това как "ако сгазя нейде лука/ми помага комшулука/някой мен ако ме гази/пак комшията ме пази" или нещо подобно; освен това тази песен ми напомня на един руски марш за техните сили за справяне с безредиците, ама не си спомням кой точно, пък ме мързи да го търся, не си заслужава.
  П.П. Интернет, според речниците и граматиките, се пише с малка буква в началото - той не е институция.

  ОтговорИзтриване