понеделник, 25 май 2009 г.

Радикално?

http://www.novazora.net/2005/issue29/story_03.html
Феноменално!!! Не мога да спра да се смея от 40 минути!!! Само дето с едното око се смея, а с другото плача...
Но да оставим настрана информацията, която съдържа този линк. Да загърбим дори името на сайта, в който е публикуван... Да се дистанцираме от датата 2005 година. Старо, ама златно, биха казали някои. Нека се съсредоточим върху изумителните изразни средства, богатия език и експресивността на патриотичния патос, който прелива от този изключително градивен обзор на българското възрожденско общество, пречупен през изтънчените възприятия на таксиметров шофьор, завършил основно образование по милост. Но в името на качеството за сметка на количеството, обръщам внимание на определени думи.
Още първия параграф на статията въвежда соленелните за фундаменталиста фрази "майкопродавец" и "отродител". Ако присъстваше и думата "отцеругател" триадата на презрението щеше да е завършена и да тегне с библейска магика над обругавания Хаджипенчович. Типично Вазовското словосъчетание "неумирающ подлец" рязко контрастира с още по-контрастните чуждици "прононсирано" и "мекере". "Прононсирано мекере" звучи по-абсурдно дори от "Ричард Груев", например, или "движение Защита, мандатоносител на движение Атака".
"Да върнем България на българите" според автора на тази статия добива "висок нравствен и исторически смисъл". На мен пък ми звучи като популистко изстъпление. Не че не сме го чували и друг път, че и от друг луд, комай. Нещо не мога да го доловя високия исторически смисъл. Долавям само поредната порция идиотски радикализъм, деструктивни напъни и идеологически конвулсии. Чокшей с тебе, поет-машинист-оглу, само дето "унуките на мерзавеца" не "благодушевстват", а "благодушевстваш" ти, докато харчиш мръсните пари, с които червените си плащат за обратния пи-ар, който им правиш. Защото парите може и да не миришат, ама гьонсуратите всички ги познаваме и можем да ги посочим с пръст. Който в случая е среден.

1 коментар: