вторник, 1 март 2011 г.

Вярност и постоянство

Никога няма да забравя какъв медиен дийптроут направи Бареков на гус’ин премиера на 21 октомври 2009 г. Ще си позволя да ви цитирам някои покъртителни фрази, сами по себе си напълно достатъчни да изградят архетипа на българския „независим журналист, който не се страхува да каже истината в очите”:

Бойко е политически и научен феномен от световна величина. Тепърва предстои да бъде открит и изследван от сериозни умове по света.; Бойко не е популист, той е протагонист на социалната пиеса, която играем всеки ден в живота.; След ерата в МВР Бойко е нашият шериф, седнал отпред с револвер на колана и следящ мнително всеки новопристигнал в града изпод дълбоката периферия на шапката си.; ...той е нещо като вашия Джон Готи, само че в обратния смисъл. Смях!!!

Накрая обаче завършва многозначително:

Което означава само едно - телевизията и медиите колкото помагат, толкова и завличат после на дъното всеки политик, тръгнал да ги използва като оръжие.

Ашколсун, Бареков!

Попадна ми последното му интервю, което сериозно ме кара да си мисля, че нещо на Бареков нещо не му е съвсем като хората. Черпя ви с избрани моменти:

„Съдържанието на флашките са битовизми. Искам да отговоря на хората защо журналистите не се занимават със съдържанието на СРС-тата. Защото в тях няма нищо на фона на безобразията и кражбите в митниците, които се направиха при създаването на тройната коалиция.” Конгениално!, както каза Остап Бендер. От този цитат разбираме, че фактът, че вътрешният министър „чадъросва” избрани от него фирми, а президентът и премиерът си обещават някакви работи (а после се прецакват взаимно), е „битовизъм”. По тази логика споменатите „безобразия” по време на тройната коалиция са „едър битовизъм”.

Налагането на Цветановия скандал върху наистина скандалните злоупотреби на БСП и ДПС може да изглежда дребно, но не там е заровено кучето – проблемът е, че изобщо съществува подобно взаимоотношение между изпълнителната власт и бизнеса. Има си закони и който не ги спазва е длъжен да си носи последствията. Точка. Всичко останало е двоен стандарт, до който, както ще видим след малко, „самодържецът” на свободното слово не се притеснява да прибягва.

По-нататък следва малко популистки спам, малко „да се покажем колко сме морални и независими”, за да стигнем до новото назначение на Петко Сертов.

Нямам никакво обяснение.; Означава, че той слага за зам.-шеф човек, който си е мълчал за корупционните схеми.; Надявам се Борисов да знае какво прави, защото подозирам, че и самият премиет може да няма обяснение за действията си. Някой път човек се води единствено от интуицията си.”

Още един път „Ашколсун!”, г-н „Критичния, който не се страхува да каже на Борисов истиата в очите”, а директно си затаваря очите пред безочливо безобразие, само защото вярва на интуицията на премиера. В тази връзка ви подарявам и следващото изречение, което ме покъртва издъно:

„Лошото е, че гилдията се дава много лесно на политиците. В това отношение аз давам думата на всеки в ТВ7. Няма да се прекланяме нито пред президент, нито пред премиер!” – това просто нямам сила да го изкоментирам. Справка: най-първия цитат в материала.

Бареков не пропуска и лидерите на парламентарно представените партии към момента:

„Г-н Костов за мен е една политическа балерина, която направи един уникален пирует. Когато Цветанов залови Алексей Петров и го тикна в ареста, Костов беше първият политик, който, по незнайни за мен причини, се скъса да приветства вътрешния министър и да повтаря колко добър политик е вицепремиерът и колко свиреп е „Октопода”.; ... Позицията на Иван Костов аз не мога да коментирам, той си я коментира сам със своята „последователност”. С всичкирте си кусури, Цветанов е един от най-праволинейните политици.”

От този цитат разбираме, че Николай Бареков уважава праволинейните политици. Тези, които отстояват една и съща позиция спрямо едни и същи личности независимо от изминалото време и случилите се събития. Нека видим какво обаче как стои проблемът спрямо другия лагер:

Въпрос: С Волен Сидеров си отправихте закани за съд, докъде стигнахте?

Н.Б.: Волен Сидеров претърпя огромна промяна през годините.; Той ме смяташе човек на статуквото (Бареков, ако искаш аз да работя при Пеевски, а?).; Той (Сидеров) ми е супер симпатичен политик. За разлика от много други успява да отстоява идеите си. Когато повярва в някоя кауза, той я защитава с всички средства до край. Не е опортюнист (Буааааааа-ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХА!!!), както някои се опитват да го изкарат. Когато той е атакувал Борисов е имал някакви аргументи

). Съгласете се, че и Борисов се промени много през годините.Той тръгна като ляв политик, а сега е десен. Промяната при Волен не е конюнктура, защото няма нито един зам.-министър за разлика от Костов.; ...Бойко пари не дава!”

Mоралните полюции на Николай Бареков и неговото съществуване в медийното пространство е срам и позор за професията журналистиката. Такова качество на двойния стандарт ясно говори за шизофренен уклон, маниакална посредственост и тотална липса на трезва преценка. Да ме прощаваш, Бареков, ама така само вредиш на обществото, въпреки че активно помагаш на себе си.

За моя искрена мъка горепосоченият изживява „творчески ренесанс” в медията на депутата от ДПС Делян Пеевски, бори се за рейтинг, громи врагове и играе ролята на политически коректив. А хората го гледат, кефят му се и искрено му вярват. Навремето, когато свалиха Николай Бареков от ефира на bTV, сп. Maxim с надежда ориса „Соу лонг, тъпо провинциално момче, и дано никога повече не чуем за теб!” Но не би, не би...

Няма коментари:

Публикуване на коментар