вторник, 1 септември 2009 г.

Огън


"Я, ама това е снимано в България! От кой филм е?" е спонтанната реакция. Който не помни, се съмнява, че животът се е случвал в измерения извън първопричинното.
Не е от филм този момент, а е миг обективна историческата ретроспекция, надарена и измъчваща с непреживян романтичен садизъм. Романтиката е именно в неосмисленото преживяно, независимо дали то е търсено или неразбрано. Защото огънят е истински и изгаря, а наличиетпо му върху толкова нетипични подпалки говори за множество неосъществени идеи и затворени в оковите на обществото идеали. Те болят много повече от мехурите от изгореното. И многогодишното тлеене трансформира прикритата горчилка и злоба във факел на яростта и недоволството.
...
Тенденциите се менят, модата на изживяване на настоящето сега е друга. Ценноста на внушението, запечатано в този кадър, идва, за да остане. Потенциалната вечност мигването провокира съмнението в автентичността и пълнокръвието на горната сцена. Ексцесът в днешен контекст е настояще в романтичния контекст на миналото. Независимо от причините, ситуацията, последствията, сегашната рамката, в която е съсредоточено времето. Животът в най-чистата му форма е нехомогенен бъркоч от класически фрагменти, доразвити от извращенията на житейските обрати. И точно това го превръща в спектакъл.
Нашият живот, понякога моден и интересен за публиката, винаги бива догледан от един-единствен човек. Тъп, сложен, объркан, безсмислен, недовършен - все причини, поради които единственият аплодиращ при падането на завесата на собствения си спектакъл си... самият ти.
Освен ако самата завеса не падне от аплаузите.
... - 1991 - 2009 - ...

1 коментар:

  1. Ама може ли такова хубаво, младо момче така да се самоизмъчва с подобни разсъждения и сложни думи. :) Все още е лято. Виж как бавно листата на дърветата започват да сменят цвета си. Послушай тяхната симфония, която е много по-пълна със съдържание. Да излезем да изпием по бира!

    ОтговорИзтриване