неделя, 30 август 2009 г.

...и нека сега да мислим позитивно...

Предварително се извинявам за големия обем, дано да имате търпение да го дочетете до края. Извинявам се и за неактуалната тема, но просто нямаше как да подмина тази специална информация. Но по същество:
Позитивното мислене е в основата на щастливия живот. Когато обаче се опитваш да манипулираш една нещастно живееща маса, особено преди избори, особено в условията на потенциален глад, и още по-особено изправен пред смъртната присъда, закрепена в негативно становище на Европейската Комисия, ще ти трябва освен позитивно мислене и доста позитивно говорене. Пък ако упоиш с наглост и заучени фрази общественото внимание - берекет версин, както казва Великия-разпределител-на-порциите-ага. Та за позитивното мислене - за да се зароди то в масовото съзнание, тълпата трябва да въде накарана да чуе определени думички, по възможност обаче без да ги осмисля. Ето ги и тях - неведоми са пътищата Господни как са попаднали тук.
1.Tройната коалиция каза: Запознахме се с докладите, приети от ЕК и оценяваме работата на експертите за конкретността на фактологията и яснотата на оценките. Благодарим за положените усилия и за доброто сътрудничество с българските институции.
Tройната коалиция си помисли: Добре че изгорихме документите в кюмбето. Кучетата лаят - керванът си върви.
2.Tройната коалиция каза: Изразяваме задоволството си от факта, че ЕК оценява по достойнство положените усилия и постигнатите положителни резултати в сферата на политиката на вътрешните работи и усвояването на еврофондовете чрез предприетите от българското правителство в последните месеци мерки - създаването на ДАНС и промените, извършени в МВР, както и назначаването на заместник министър-председател, отговараящ за европейските фондове.
Tройната коалиция си помисли: назначаваме, променяме, ревизираме, усвояваме, постигаме, изразяваме, оценяват ни, предприемаме, създаваме, извършваме - ееееееей, ама как работим, направо не е истина! Ами че ние сме си живи демиурзи! К'во ли разбират тея от ЕК, важното е да мислим позитивно.
3. Tройната коалиция каза: На фона на изключително интензивната работа на българската страна от последните два месеца и половина, можем да съжаляваме, че част от усилията ни не са отразени. Но конкретната критичност ни мотивира за постигането на конкретни резултати.
Tройната коалиция си помисли: Ей, деба, фанАха ни тоя път, ама ние сега ше ги наглАсиме. Страшно - йок. Впрочем, добре че част от усилията ни не са успяли да ги отразят, че току виж негативното мнение се оказало малко по-изчерпателно.
4. ЕК каза: Правосъдната ви система не работи, тънете в корупция и некомпетентност.
Tройната коалиция каза: За нас Механизмът на сътрудничество и оценка е важен инструмент, чрез който България получава съдействие и солидарност за работата си по промените на една от най-трудните области - правосъдието и вътршните работи, както и да информира партньорите си от страните членки за постигнатите резултати. Той е полезен като "кодекс на критериите", по които да се оценява напредъкът на реформите.
Тройната коалиция си помисли: Ей, пичове, скивайте, идват реформи! .. а не бе, бъзикаме се...
5. Тройната коалиция каза: Подчертаваме привързаността си към този Механизъм, който беше въведен с пълното съдействие на БЪлгария. Държим установената му тематична рамка и като първа реакция българската страна ще формулира план за действие със стриктен календар до края на годината, за да бъдат покрити всички препоръки в доклада.
Тройната коалиция си помисли: Е нямаше мърдане тоя път, без тоя механизъм няма Европейски съюз. А пък за стриктния календар... и без това след 05.06.09 г. няма да сме ние, да му мисли бате ви Бойко.
6. Тройната коалиция си каза: Можем откровено да изразим съжалението си от временното отнемане на акредитациите на две от агенциите по програма ФАР, това ще лиши България от 250 милиона евро. Едновременно с това сме убедени, че засилването на експертния потенциал по оперативните програми - изрично изискване в доклада - е в най-голяма степен в полза на българските институции.
Тройната коалиция си помисли: Животът е по-силен от всякакви ФАР-ове и ИСПИ! Каквото не стане с европари, ще стане с парите на данъкоплатците. Експертния потенциал пак са наши хора, така че нема грижи.
7. Тройната коалиция каза: Благодарене на стриктната фискална политика държавата ни има достатъчен ресурс, за да реализира приоритетните си проекти.
Масларова каза (потривайки ръце): Ох, табелки, ох, кеф. Вие какво сега искате? Мъжете ни да стоят безработни?
Пламен Орешарски каза: Към края на годината прогнозираме България да бъде оазис на световната икономическа сцена - в условията на рецесия нашата свръхпроизвеждаща икономика ще реализира 6 % ръст на икономиката.
Масларова каза: Приоритет на социалното министерство е изпращането на пенсионерите на море на Уран, а пари има - ще дойдат от бюджетния излишък. Все пак вече сме реализирали 6 % ръст на икономиката, при това в условията на рецесия!
Тройната коалиция си помисли: Нищо де, те следващите ще се оправят някакси.
Тройната коалиция изрази официално стсановище: Важното е в икономическата сфера да се мисли позитивно и да не се залага на песимистични прогнози. 10 % предизборно увеличение на пенсиите!

8. Тройната коалиция каза:
Българското правителство и Парламентът имат необходимата политическа воля да продължат да работят за постигането на конкретни резултати, особено в областите на борбата с организираната престъпност и корупцията. След направените кадрови и структурни промени от правителството, които са коректно оценени в доклада, има засилена консолидация на българските институции за активизиране на действията. Общественото мнение, характеризиращо се с много силна нетърпимост към всяко съмнение в корупция, е силен подкрепящ фактор за тези усилия.
Тройната коалиция си помисли: Ммммммм, доста имаме воля, споко... Ако общественото мнение пак тръгне да се прави на силен подкрепящ усилията за борба с корупцията фактор, тогава министър Миков ще получи извънредни правомощия.
Михаил Миков каза: Министерството на Вътрешните работи има много по-голям ресурс от демонстрирания до момента. Употребяваме дозираност на сила.
"Милицията - биещото сърце на партията!"
Бакшишът каза: Консулидаця... активизиранье... ари стига вье, и аз да съм - и аз ша крадна.
Тройната коалиция кима разбиращо.
9. Тройната коалиция каза: Ще увеличим драстично мерките за преодоляване на корупцията и престъпността. Разчитаме на пълното съдействие на обществото, бизнеса, на политическите сили в тези наши усилия. Авторитетни неправителствени организации, чиято експертиза е използвана в доклада, ще бъдат привлечени за гражданско наблюдение на изпълнението на плана за действие, ще бъдат търсени техни идеи и препоръки.
Тройната коалиция си помисли: Другари, дайте го малко по-кротко 2-3 месеца, че избори идват. Разчитаме на пълното съдействие на бизнеса, пък обществото...
10. Тройната коалиция каза: Докладът формулира серия критики за ефективността на съдебната система. Не можем да не признаем, че тези критики се споделят и от българското общество. Българските институции ще подпомогнат по всякакъв начин анализът на критиките да се състои в откровен дебат със самата съдебна система. Но трябва да кажем, че активизирането на българското правосъдие и ефективни присъди за представители на организираната престъпност, както и за корупция, са безусловният критерий за ефективността на независимата съдебна власт и това е еднозначно посочено в доклада.
Тройната коалиция си помисли: Докладът формулира... Те споделят от обществото... Институциите ще подпомогнат... Нашата партия обаче не смята, че българската съдебна система има проблеми. Златко Иванов - Баретата не е представител на организираната престъпност, напротив, той е нещатен съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов – и това ако не е неоспоримо свидетелство за високата му нравственост!
11. Тройната коалиция каза: Българската страна приема с удовлетворение решението на ЕК да предложи вдигане на предпазната клауза в областта на авиацията. ЕК смята, че България покрива изцяло Европейските стандарти в областта на авиацията.
Тройната коалиция си помисли: Похвалиха ни, а това е едно добро начало. Малко, ама от сърце.

По отношение на доклада за управлението на европейските фондове:

1.Тройната коалиция каза: България работи много активно с европейските институции по отношение на европейските фондове;
ОЛАФ си помисли: Работите ли, работите ли? Тъй, тъй...
2. Тройната коалиция каза: Както по отношение на политиката по вътрешните работи, ние очакваме от съответните европейски институции да подхождат с еднакви критерии и стандарти към всички страни члени.
Тройната коалиция си помисли: Дай да им кажем на хората, че тея от Европа се заяждат, ‘щото нещо не ни се кефят, пък ако хване дикиш – хване...
3. Тройната коалиция каза: Ще направим всичко възможно да създадем условия за усвояване на максимална част от средствата, които България може да получи от бюджета на ЕС. Съзнаваме, че това е много амбициозна задача, предвид натрупания опит и се още недистатъчния административен капацитет.
Тройната коалиция си помисли: Нищо няма да правим, защото нищо няма да получим. Ще си измием ръцете с администрацията, то и без това така е най-лесно.
4. Тройната коалиция каза: Примаме решението на ЕК за отнемане на акредитацията на две от четирите агенции по ФАР.
ЕК каза: Приемате решението? Ама честно ли? ...ама това е толкова великодушно от ваша страна!
5. Тройната коалиция каза: Съжаляваме, че се стигна до това решение, въпреки активната работа на българските институции за възстановяване на доверието в работатана тези агенции през последните месеци;
Тройната коалиция си помисли: Съжаляваме много... Даже пратихме Гагаузов да запали свещичка... БУХАХАХАХАХАХААХАХА!6. Тройната коалиция каза: Съзнаваме, че доверието беше разклатено заради недобра комуникация, неубедителни мерки за финансов контрол и увереност за коректност при усвояването на средства, недостатъчно добра работа на администрацията. Тези проблеми съществуват и от работата на предишните правителства, но очевидно усилията на сегашното правителство да отстрани тези недостатъци не бяха достатъчно убедителни за нашите партньори.
Тройната коалиция си помисли: Съзнавате, че ако доверието пак бъде разклатено, пак ще си приказвате отблизо с министър Миков и неговите помощници, нали, драги избиратели? Иначе, че за всичко е виновен Иван Костов, е аксиома. Нашите усилия... хе, хе, усилия, хе хе...
7. Тройната коалиция каза: От общо 650 милиона евро по програма ФАР, страната ни няма да може да усвои около 1/5 не само заради отмяната на акредитацията, но и заради изтичащия в края на ноември срок. Ще направим анализ и ще обявим конкретните институции, които не можаха да подготвят своите проекти.
Тройната коалиция си помисли: Ще го дочакате от умрелия писмото, вервайте ми!
8. Тройната коалиция каза: Същевременно има много успешно усвоени средства по програма ФАР. Ще се върнем назад и ще направим проверка на вече усвоените средства по програмата. Ако има допуснати нарушения, независимо в периода на чие управление, ще потърсим отговорност за неправилното усвояване на средствата на европейските данъкоплатци.
Тройната коалиция си помисли: Мамка му, защо не влязохме в ЕС по времето на Костов... Сега можехме да му припишем цялата вина, че иначе ще вземем да изпуснем НДСВ от „тройната” и ще се чудим после какво да правим.
9. Тройната коалиция каза: Ще насочим всички усилия и административни ресурси, освободени от програма ФАР, за усвояване на структурните и кохезионния фонд, както и за довършване на останалите предприсъединителни програми.
Тройната коалиция си помисли: Дайте да раздуем щата по другите програми, и без това социалното равновесие струва скъпо.
10. Тройната коалиция каза: Съзнаваме напълно, че страната ни трябва да вземе спешни мерки по отношение на подобряване на работата по изразходване на европейските фондове. Правителството има политическата воля и готовността да вземе всички необходими мерки. Няма да подминем и въпроса с отговорността за неудовлетворителните резултати досега.
Тройната коалиция си помисли: Разбирайте се помежду си кой ще опере пешкира и как ще разпределим парите, че избори идат.

Тройната колиция заяви уверено: Ще вземем следните мерки:
* Законодателни
* Процедурни и организационни
* Персонални/Кадрови

Тройната коалиция си помисли: Ще вземем мерки. И теглилки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар