сряда, 16 декември 2009 г.

София, България

Отново за "любимите ми" просяци. След краткия етюд за просяка с якето "Fishbone" и ризата "Celio" си мислех, че трудно може да ме учуди нещо. И все пак...
Минавах край църквата "Св. Седмочисленици", когато видях окаяната фигура на татуиран 50 килограмов скинар, а на челото му сякаш беше написано "Хероинът не прощава". На черепа си имаше татуирана свастика, която, подозирам, няма нищо общо с древния индийски символ за щастие, а цели да обрисува превъзходството на бялата раса. Спираше и заговаряше хората - ясно беше, че иска пари. Стигна и до мен и ми каза "Батко, дай 50 стотинки, че трябва да пътувам до Бургас след 20 минути". Ей, честно, единствената по-нагла, чак комична просия, която бях чувал, беше "Дай левче за гроздова, че пожар гася".
Нищо смешно няма в историята до момента, но, очевидно скептично настроен към превъзходството на бялата раса, близкостоящият безкрак професионален просяк извади патронче водка и с физиономия стил "Деееба аматьора нещастен, деееба" си глътна като за шампиони. Парадоксът беше, че извади шишенцето не от джоб или торбичка, а от пластмасовата си протеза, която стоеше до количката като един вид работен аксесоар. Интересно, къде е другата? Най-вероятно я използва да си складира мезелъци, така, нещо пушенко, буркани с туршийка, кой знае...
Живея за деня, в който организация "Просяци за по-добри работни условия" ще призове социалния министър да снабди всички просяци с хладилни чанти! А социалните помощи да се изплащат в марков алкохол на складови цени! Кампанията ще се проведе под лозунг "Софийският просяк - най-богатият просяк в Евросъюза!"

6 коментара:

  1. hahaха. Хубава история и добра идея, тази за хладилните чанти. Обаче хладилни чанта само за тези които си плащат здравните и социални осигуровки:))

    ОтговорИзтриване
  2. Плащат?! Ти чувал ли си социален паразит някога да плаща на държавата за НЕЩО? 'Щото аз не мога да се сетя...

    ОтговорИзтриване
  3. Това беше майтап. Ако просията се превърне в легален и законен бизнес, както и проституцията тогава няма как трябва да плащат НЕЩО, поне.
    Много е лесно да се реши въпроса с просията. Ако искаш да седиш на улицата и да изкарваш пари: 1.трябва да си платиш за мястото на тротоара, спирката, метростанцията и т.н.
    2. трябва да предлагаш някаква услуга свързна с изкуството да речем, да свириш на акордеон, да се правиш на дарт вейдър, да танцуваш самба, да гълташ ръждиви пирони или нещо такова
    3.да издаваш касова бележка за всяка пусната в шапката стотинка или да плащаш месечен наем
    4. който няма договор с общината за такава услуга се глобява 500лв. първи път, 5 хил. втори път и тъй...

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм напълно, НО с уговорката, че точка 3 е абсолютно неосъществима в българските условия :)

    ОтговорИзтриване
  5. Така е. Съгласен съм. Българските условия ги няма никъде в позната вселена:))

    ОтговорИзтриване
  6. О, та вие сте пропуснали най-основното нещо, крепежният елемент на държавната ни система - изкарваш ли пари - трябва да си платиш данък. Ама-ха!

    ОтговорИзтриване