неделя, 31 май 2009 г.

Примитивен идеализъм

Минавах през колелото на четвърти километър и видях няколко изписани със спрей лозунга, в които абсурдът минава всякакви граници. Съответните надписи очевидни са писани от човек с крайнолеви убеждения - "Да живее труда", "Смърт на капитализма", "Богатите да плащат за своята криза", "Ние няма да плащаме за вашата криза", "Да живее класовата борба", по детски издраскани сърп и чук, петолъчки... СТОП. Ние в кой век живеем? Изобщо прескочихме ли в новия, или все още като душевноболни хамстери въртим колелото на демагогията?
Я да видим сега как Дяволът чете Евангелието. Лозунгът "Смърт на капитализма, да живее труда" дефинира за мен понятието оксиморон. Този слоган заклеймява социалното неравенство по възможно най-нелепия и самопротиворечащ си начин. Очевидно този самотен, въоръжен със спрей революционер ни вменява, че при капитализма хората не се трудят. Че капитализмът отрича труда. А не беше ли точно обратното, радетелю на великата шаячна правда? Не е ли най-голямото престъпление на капиталистите, че експлоатират пролетариата? Че го карат да работи? Естественият отговор, който веднага се заражда в главата на индоктринирания на първомайски манифестации другар, носи в себе си висок нравствен и идеологически заряд - "Капиталистите експлоатират работническата класа, а при комунизма човек работи и пее!" Дванадесет часа труд на нивата при капитализма е издевателство, а при комунизма същите дванадесет часа са свещенодействие в храма на петилетката. Да живее петилетката! Която всъщност не е пет, а три години. И всеки три часа всъщност са два. И всяка уловена цаца всъщност е кит. Наш кит - роден, социалистически! Само дето за пореден път май е обратното - освен идеологията, и математиката ви нещо е сбъркана. Кита си е чисто и просто цаца. А това, което трябва да се изхарчи за пет години, се изхарчва за три... 'щото, видиш ли, над пролетариата не трябва да се издевателства. Три години той се труди, другите две - пее.
На всички е ясно, че не искате да плащате за кризата. Вие и да искате - с какво ще платите? СССР отдавна вече го няма, за да подарява нефт, с който да спонсорира "строежа на социализма в България". Та затова всичко, "построено" от вас преди, го плащаме ние. Сега. Защото вие като сте работили, сте пели. Та така де, богатите ще плащат за кризата. Защото работят. Любимият комунизъм затова толкова ви липсва - защото тогава човек и да работи, и да не работи, и да пее, и да не пее, си получава 120-те лева заплата, лятото почива на станцията на завода, защото току виж се преработил или му паднал гласа от песни. А петилетките се нижат, ли нижат...
Обществото, другарю артист-революционер, отдавна е изхвърлило теб и подобните ти в септичната яма на историята. За неизтребимите приспособленци успешно ще се погрижи отрицателният прираст на населението, защото както всички знаем, най-големият враг на комунистите е демографската криза. Скоро, другарю, ако всички имаме късмет, ще се преселиш на едно по-хубаво място, където Цола Драгойчева ще те черпи парченце краден кашкавал, а после ще теглите по една селска на Костов. Защото за всичко е виновен той, нали?

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Ето тука разсъжденията на едни другари, дето по-добре да ги видим само на некролог....
    http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/pod_lupa/reportaj/2009/06/18/737987_globalnata_kapitalisticheska_kriza_ili_edna/

    ОтговорИзтриване
  3. На Жан Виденов лично ше му напиша стихотворението на некролога !

    ОтговорИзтриване