вторник, 22 декември 2009 г.

1984 ???


Статията е препечатана от сайта www.capital.bg (със съкращения):
"Парламентът одобри директния достъп на МВР до кореспонденцията в интернет и по телефона
Законопроектът е приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Атака".

МВР ще получи директен достъп в реално време до телефонните разпечатки и комуникацията на хората в интернет. Това гласят промени в Закона за електронни съобщения (ЗЕС), приети на първо четене днес с гласовете на ГЕРБ и "Атака" в парламента. Общо 100 депутати одобриха предложените текстове, а 74 гласуваха "против" (ДПС, "Синята коалиция", независимите и "Коалиция за България"). Пет народни представители от левицата се въздържаха.
Гласуваният законопроект предвижда служители на ДОТО (Дирекция за оперативно-технически операции) към МВР да могат да влизат директно чрез постоянен интерфейс в компютърните системи на мобилните оператори и интернет доставчиците. Така оперативните работници ще могат да имат непрекъснат достъп до данни за това на кого изпращате имейли, с кого разговаряте по телефона, колко е продължило дадено обаждане и с кого чатите по интернет. Информацията за самото съдържание на кореспонденцията обаче няма да се събира, предвижда законопроектът.
***
Тревожното е в случая е, че проектът предвижда достъп на МВР в реално време, а това обезсмисля предварителната съдебна санкция."

Като оставим настрана коментирането на фактите, ще се опитам да изведа тенденции. Набива се на очи следното - на фона на разиграващия се предколеден политически цирк (за него - утре) ГЕРБ използват суматохата, за да прокарат един абсолютно противоконституционен законопроект. Подобен род действия са чисто авторитарен подход, а грозният им продукте маскиран зад рефрена "борба срещу организираната престъпност". Ненавиждам да изтъквам очевидното, но все пак - да, ОК, ще се увеличи разкриваемотта на престъпленията.... евентуално. Темите "Що е то корупция и има ли почва у нас?" и "Що е то политическа воля за борба с престъпността и има ли почва у нас?" са твърде обширни, а отговорите вървят в поредността "да", а после едно гузно "ами май няма". И все пак - това увеличение на разкриваемостта не струва толкова, колкото безконтролната власт върху толкова ценна и лична информация за всеки един от нас. На практика предназначението на тези данни ще се използва за шантаж, въпреки прогласяваната на теория благородна цел. Точната дума е "демагогия". Интернет остава последната свободна зона, в която информацията битува в необработен вид. И затова свободата на Интернет е толкова ценна. Казано с прости думи, цялата работа с обясненията кое за какво ще се използва е параван, а случващото се дава база за осъществяването на едни много грозни обществени процеси, които, ако бъдат допуснати да се развият, рано или късно ще доведат до авторитаризъм.
Искам да поставя акцент и върху самото парламентарно гласуване на законопроекта. ГЕРБ - ясно. "Атака" следва ГЕРБ и в добро, и в лошо. Говори се за скрита коалиция, но при гласуването на толкова дразнещо очевиден в противоконституционността си нормативен акт тя вече се разкрива в пълния си блясък. "Атака" се отказва от правото си да бъде десен коректив на управлението, а доброволно влиза в ролята на "слугинята с кошницата". Понеже съм изключително възмутен от случващото се, ще обобщя с едно изречение - ченгетата са на власт, а партията идиот ги подкрепя и в добро, и в лошо.
Надеждата ми е, че този срамен текст "ще падне" в Конституционния съд. Защото иначе - честит фашизъм!

8 коментара:

  1. Аз не виждам проблем някой държавен чиновник-нърд да ми сканира кореспонденцията за "любопитни думи": келепир, пачка-стотачка и Мерцедес Бенц Ес-класа. При положение, че си чист и отворен към закона, какво би могло да те притеснява? Ако смяташ, че държавата ще успее да придобие необходимата сила и информация за да контролира твоя всекидневен живот, то аз не мисля, че България влиза в категорията с необходимата сила и ресурс. Естествено ЕС има. А ако смяташ, че това са някакви твои изконни права, които государственият пръст не трябва да докосва, то аз ще ти кажа, че това са глупости. Законите важат и за държавата, а държавата трябва да направи всичко необходимо законите да се спазват. Освен всичко, законът ще се прилага най-вероятно само срещу наглите крокодили или наглия Румен Петков... тоест, вече известни нам държавни вредители срещу, които трябва да се съберат доказателства за предполагаемото им участие в престъпна и/или корупционна дейност. Естестено всички ще минат на лист и хартия отново, което ще внесе малко романтика в сивата икономика, мнали?

    ОтговорИзтриване
  2. "Освен всичко, законът ще се прилага най-вероятно само срещу наглите крокодили или наглия Румен Петков... " - ето тук грешиш. Тази информация ще се използва срещу абсолютно всеки за абсолютно всеки. Най-малкото всеки знае кои са бандитите и кои не са - просто ЛИПСВА воля да се промени каквото и да било. Не може Бойко Борисов да е бил съдружник с Маджо и Пашата и да ми обяснява, че иска да лови големите бандити, ама другите ги пускали...

    ОтговорИзтриване
  3. "някой държавен чиновник-нърд да ми сканира кореспонденцията за "любопитни думи" " нямало било проблем?! А като те обявят утре за враг на народа, защото се бъзикаш с правителството? Като мине някой да ти начупи капачките на коленете на 3 места, защото имаш на право на Свободно мнение? Като се случи след 10 години да кандидатстваш за нещо, за което се прави профил и се окаже, че еди кога си, като си се напил, и си се държал неприемливо в интернет пространството? Какво означава "ключови думи" и кои думи са ключови и за кого?! Това е посегателство над свободата ти на изказ, едно от основните права, които демокрацията (не нашата) защитава! Реален достъп до ISP-тата! Явно не успяваш да си представиш какво означава реален достъп до нечий трафик - следене на всякакви връзки, всякакво време, IP-та, активност... ако имам тези данни мога да ти направя пълен профил кога и какво си правил не само в интернет, а за какво ли не, а ако държавата ми стои зад гърба - ставам безсмъртен, това осъзнаваш ли го, и после нямало било против. Помисли също и за цялата тази информация, която качваш и която може да бъде приета като нечий ощърб, не в законен аспект, а в личен или морален, или незнам какъв си. Разбирам, че искаш да кажеш, че много хора няма да го усетят, защото единствената им работа е да кибичат във фейсбук, флиртче, аха и не знам какви още се нароиха, но този закон е просто абсурден. Та утре може да ми дойде някой хубавец да пита защо съм качил този или онзи текст, защо съм говорил за проксита през руски бункери и защо пия недекларирана ракия?!! Това ли са свободата на словото и демократичните права?! Имаш право да протестираш, но как се организира протест - през интернет. Като ти следят интернета какво ще правим? Ще печатаме позиви на циклостил и ще ги хвърляме в пощите?! Подкрепям Рачев - Здравей, фашизъм!
    П.С. Може да стане на мото относно цялата тази история.

    ОтговорИзтриване
  4. Евалата, Фон, много точно казано. Аз не мога да го кажа толкова добре. Но простичко - представи си как в реално време (демек сега, в момента) някой едновременно ти е отворил Скайп-хронолигята, отворил ти е фейсбука и ти чете съобщенията, подслушва ти телефона и ти чете смс-ите. Остава само да дойде и да ти прерови нощното шкафче - поне за мен е същото. Следенето в реално време ОБЕЗСМИСЛЯ ПРЕДВАРИТЕЛНАТА СЪДЕБНА САНКЦИЯ!!! Понеже не си юрист ще ти кажа, че "предварителна съдебна санкция" означава да те подслушват СЛЕД разрешение на съда - представи си го като заповед за обиск. И те са си гласували право на практика да следят всички абсолютно безконтролно, както и когато си поискат! Срам, братя, срам! Долу Големият брат!

    ОтговорИзтриване
  5. http://hellman.wordpress.com/2008/09/26/internet-spying/
    Преди година и кусур го писах по същата тема.

    ОтговорИзтриване
  6. Охо, Иване, здравей. Предполагах, че си ти, между другото. И в този коледен час ще кажа, че държавата е такава каквито са законите й, а Интернетът е просто средство за комуникация. Никой няма да троши капачки, ако в държавата е забранено да се трошат капачки и никой няма да ти забрани да изказваш про-анархичните си възгледи, ако свободата на словото е поощрявана. НАистина историята познава доста случаи на злоупотреба с държавната власт, но замислете се, че държавата - това сме всички ние и е в интерес на абсолютно всички нас тя да си върши работата както трябва. A, един такъв закон би увеличил разкриваемостта на престъпления и в никакъв случай не би се отразил негативно на тези, които са приятели със закона. В крайна сметка и недекларираната ракия е незаконна. Весела Коледа.

    ОтговорИзтриване
  7. Докато не се убедя, че законът се прилага за всички еднакво, това, за което говориш се нарича утопия. Пределно ми е ясно, че ако никой не нарушаваше закона, нямаше да има проблеми, но има ли власт - има пари и интереси, а интересите не се защитават със закон. И да, незаконна е :)

    ОтговорИзтриване
  8. Не ми се иска да добавям нещо повече по темата, вече сте казали основните неща, просто ще вмъкна, че рояка от инфантили, които се въдят в интернет напоследък съставя мнението за потребителите като цяло. А да манипулираш такива образи си е детска игра.Сериозността на проблема остава незабелязана от 85 % от ежедневните интернет "експлоататори". Потребителите се възмущават и пишат сериозни статии.Поздрави

    ОтговорИзтриване