вторник, 1 декември 2009 г.

Завещанието на синтактичния Макаренко


Колкото по-масов става Интернет, толкова по-лесно всякакъв род социална утайка ще търси и намира забавление и убежище там. Иска ми се да говоря така, сякаш процесът не е завършил, но днес се убедих, че сме изправени пред свършен факт. Интернет е виртуалного село, в което като в парник виреят 99 % селски идиоти, всеки със своята диагноза - всякакви емоционални и интелектуални атрофии, дистрофии, мутации, незавършености, изказани под формата на най-тривиални умствени полюции. До това глобално заключение достигнах днес, гледайки... чалга клип във vbox7 - бедният български братовчед на youtube, плод на срамен инцест между поредния селски идиот със самия него. Моля, не ме разстрелвайте с камъните на добрия вкус (заради факта, че съм слушал чалга - и аз съм човек). Покъртителното в случая беше, че зрителите имат възможността да се радват на субтитри, в случай че пропуснат някоя дума от богатия на смисли текст - написани на латиница, с четворки и шестици вместо "Ч" и "Ш", а за да визуализирате абсурда най-добре, май ще е трябва да цитирам:
"...sex i prez denq sexi prez no6ta, sex na sOtrinta, sex i sled tova..."
Като се абстрахираме от бедната фантазия, с която времево се ситуира сакралният акт на коитус, ние прелитаме над половия леглохраноден на Райнето. Събуждаме се сутринта за да открием, че през 2009 г. няма "сутрин", а има "sOtrin". Тъжно, аз толкова си харесвах сутрините... И тъкмо когато си повярвах, културният ми ужас не може да отиде по-далеч, отново изядох задочен шамар. Когато човек си помисли, че не може да съществува по-слабоумна изява от тази, която току що се е разиграла пред очите му, нека пробва да почете интернет-коментари. Под чалга клип. Написани от неграмотни. Малолетни. Селяни. Кумулативно. И много, мамка му, толкова много... Но направо преминавам към коментарите (които, впрочем, са напълно реални, автентични и неподправени, заклевам се!):
bonbona44 каза:... i sutrinta ..... i preznu6taaaaaaa... i prez denq
Preznu6taaaaaaaa... Марш обратно във втори клас за основи на българския правопис!
malinka_xybavinka каза:i pesenta i raina sa ackiiii
Втори коментар, в който изречението свършва без препинателен знак. Жална им майка на точките, удивителните, запетаите... "Acki" за непросветените ще преведа, че би трябвало да означава "адски", което е популярно прилагателно сред 13 годишните.
saniela каза:trqbva da e sytrin a ne sotrin
А ти не си нито "tupa", нито "tapa", нито "typa", даже не е си и "t1pa", както биха те нарекли земеделски настроените представители от източната част на татковината. Ти си чисто и просто, казано на френски, "тъпа". Толкова тъпа, че биеш даже "Шоуто на Канала".
v_g каза:NaKaDE ME VoDE6 vE4e vSi4KO sE tResE ...
Естетиката на редуваните малки и големи букви - някакси беше време. Цели 3 коментара и всичките написани с малки букви...
avril_lavigne_jack_are_the_best каза:пrez 1982 edno momiche se samoubi!i sega kato si go prochel tya shte doide pri teb i shte te pogltne vv 21:47 prez noshta!ako ne go ispratish na 5 drugi klipa!!!!!
Значи иска ми се да изкоментирам никнейма на този тъмен пророк, но просто не ми идва
нищо достатъчно саркастично наум, затова си измислете шега сами. А за посланието какво да кажа... Аре, нищо няма да кажа. За к'во изобщо живея?! Сякаш като продължение на този коментар идва и следващия:
shokoladka12 каза:FeNkA nA RAINA sE rOdIx,
FeNkA nA RAINA sHtE yMrA,
i Ot GrObA sHtE kReShTq
RAINA E vArXa!!!!!

БОЛД. ИТАЛИК. УДИВИТЕЛНИ! Ако можех да го боядисам в жълт електрик - бих. Съответната Шоколадка12 просто ме изстрелва в "нищото" на кататонията! Да приемем, че 12-ката означава, че Шоколадка е на внушителните 12 годинки. Райнето е на има-няма 27. Проста сметка показва, че, когато бащата на Шоколадка е направил грешката на хилядолетието, осеменявайки майка й, Райна е била непълнолетна санданска лепотица, току-що проходила в дебрите на половите удоволствия, която не е имала и грам идея, че някой ден ще стане изпълнителка на зашеметяващи блокбъстъри "за под маса" от сорта на "Ти си много готин тип, но си като летен грип!". Кв'и ражданици, кв'и гробове, кв'и крясъци, бе, Шоколадке Дванайсе, к'ви върхове, бе, мойто дете?!
Достигаме и до секцията с бесните фенове. Сякаш навлизаме в материалите, вдъхновили филма "Бодигард", в който вманиачен фен преследва баба Уитни с тайната надежда грубо да я обладае, но накрая изяжда дървото яката работа:
nazzzz каза:rayna milo iskam koceto za mene silno sam vlyubena i ako mi padne ste go iznasilya da te predopredya valya ot radomir
Валя от Радомир положи върха на любовния триъгълник. ... сякаш въздухът запращя от напрежение!
nadeto8282 каза:zdr kake nogo mi haresva6 kato peveca i kato 4ovek zatova mi e priatno da si dam mnenieto za tebe az sqm to plovdiv kazvamse nadejda iskam da nese promena6 badi kakvotosi taka mi haresva6 koito nete haresva niamat vqkus za 4al ot mene
Надето8282 единодушно печели нашата награда "Торба отпадъци" за най-неграмотно копеле, което ходи по Земята. Че даже и извън нея. Как НадетоОсемДвеОсемДве е доживяла до 27 години остава загадка, пък и не бих казал, че на някой му дреме особено. 4al и от мен, Наде! Друг коментар в подобна стилистика е:
piabiaeba каза:raina ti si nai gotinata pevica na sveta neznam drugite hora dali te haresvat ako ne te haresvat na4i sa gadni oligofreni i gadni ku4ki
Култовият псевдоним, съдържащ сакралните за балканската мечта на тираджията три думи - Пия, Бия и Еба - остава на второ място в класацията за най-неграмотен ретард на Планетата (класацията е на териториален признак), но поради технически причини - любвеобилната му интелектуална еякулация просто съдържа по-малко символи от ексрементът на НадетоОсемДве. Ебаааааааааати безадресно излятата агресия, честно... Сякаш изобщо е възможно да съществува някой, който да не смята, че Райнето е номер едно!
(?!) karisima каза:dai Raina vse v tizi dyh i ti i koceto az na nego haresvam pesenta my Obadi mi se abe kvo da kaja osven vie ste SYPER DAVAITE VSE TAKA OBICHAM VI I BIH ISKALA DA SE OREDI EDNA SRESHTICHKA ZA MEN SHTE E GOLQMA CHEST DA VI VIDQ I DVAMATA V KOMPLEKT
О, каква чест, ам' чи туй и Райна, вье, чоек, тя й истинска звизда! Абе, хора, някой изобщо чувал ли е за точка, запетая, удивителна, въпросителна? Мамка му, почвам много сериозно да се депресирам, а мисълта да си направя собствени деца се ориентира да отлети към топлите страни... завинаги...
godzilas каза:ei tova na snimkata e batkomi i e mnogo izvesten
toi se kazva silvestar i raboti s nai-izvestniq muzikant alio6a
Имаше един най-известен музикант, Майкъл Джексън, ама той май умря, така че най-известен музикант в света остава "alio6a". Някой да не е съгласен?
Не мога повече. За да извадя тези бисери от интернет-клоаката, която представлява vbox7, съм прочел 30+27 страници, умножено по 20 коментара, което прави... бе, твърде fucking много. Затъпях чувствително. Не знам дали от чалгата се дементира, или за да превърнеш чалгата в мироглед е нужно да си роден идиот - тука ще спорят бихейвиористите и техните вечни опонененти - психоаналитиците. За причината и следвствието няма какво да говорим - нека просто погледнем плашещите факти. Принципно нямам нищо против чалгата, но в умерени количества, комбинирана с неумерени количества алкохол. Просто я свързвам с танцуващи жени, шаренийка, премерен кич и някакъв вътрешен уют. Но чалгата като глобален поглед върху живота просто не я разбирам, не я толерирам и далеч не я проповядвам.
И без това нито един от тези "коментиращи под поп-фолк клипове" никога, ама при никакви обстоятелства, няма да прочете блога ми, камо ли да се върне в училище да си доучи, така че се надявам поне да съм успял да се погавря за радост на нас, лаещите кучета, презрително подминати от Пайнер-каручката.

18 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Е, недей като дърт консерватор да хвърляш цялата вина върху младите.

    Тъжно ли е това, което виждаме? Да, безкрайно.
    Но винаги трябва да се знае, че тези хора такива ги направи държавата. Родителите и учителите им оглупяха от нищетата, която комунизмът завеща.
    И продуктът е налице - едни банкрутирали души, които не могат да пишат и за които чалгата определя мирогледа.

    И ти става още по-тъжно, като се замислиш, че тези деца ще пораснат и ще съставляват част от българското общество.

    ---
    Pestilence

    ОтговорИзтриване
  3. Коментарите в vbox и при мен са повод да се ужася и затова не ги чета, освен в моментите когато съвестта ми все пак реши да хвърли един бърз скрол на мненията на подрастващото след мен поколение. Това, което откривам не е рожба на чалга светогледа, а по-скоро на тоталното заблуждение, в което са изпаднали почти абсолютно всички от тях. Това, че пишат на латиница и напълно неразбирамео за Вазов е едно, а това, че всъщност не казват нищо, а просто повтарят това, което са чули и видели някъде другаде е друго и основно. Двете неща може и да са свързани защото да пишеш неграмотно и неясно стана нещо като стандарт. Проблемът с техните спиращи дъха изказвания не опира до фолка, а oще преди това фолка опира до тяхното объркано съзнание, търсещо някаква твърда почва, на която да може да стъпи. И на село тази твърда почва май се явява само чалгата. В крайна сметка цивилизацията ни уеднаквява в някаква степен за да може всички ние да живеем като общество от задружни и разбиращи се индивиди (тук ще се опровергая), а когато цивилизацията е на ниво чалга, то резултатът е повече от ясен. Но аз подкрепям виждането че, колкото по-малко уеднаквени сме, толкова по-напреднали и истински сме и като общество и като хора, защото има повече гледни точки, повече идеи, а и всеки по отделно може да се чувства уютно, бидейки по-близко да себе си. Това е нещо като анти-глобализационна защита на ниво една културна единица. В случая тази културна единица е бг чалга. Която просто е доминантната гледна точка на доста българи, и, да, заслужава осмиване.

    ОтговорИзтриване
  4. О, ужас! Гадост и зараза, кръв и гнусотии!

    ОтговорИзтриване
  5. Поп-фолкът като естетически модел НЕ Е СПОСОБЕН да повлияе до такава степен на обществото. Негативните тенденции се израждат в чалгата като модел на поведение и начин на мислене. А специално за децата и "младите" - на техните години аз поне знаех за съществуването на препинателните знаци в българския език. И за да изригна малко по-емоционално - деееееба тапанарите, дееба, ама то бива, бива прости хора, да ги оправдаеш, че са на по 12, ама то просто не е така! На по 27 години нек'ви - ами че това е зрял човек! Колкото и да се възмущаваме по Интернет, все пак няма да променим нищо, затова - Макаренко в училище, възпитание, средното образование - задължително, а в междучасията - огън и меч.

    ОтговорИзтриване
  6. Напълно съм съгласен. Постът на просветния миснистър в момента е толкова важен за републиката, че просто решението на ГЕРБ да номинират току-що избраната от тях Фандъкова за кмет на София събуди у мен възмущение и учуда, което се и изрази в моя вот. НЕ можеш да сричаш - на поправка, не знаеш правилата за запетаята - шамар! Трябва някой да отстоява критериите поне що се отнася до българския език. Защото да се знае по-добре английския, отколкото българския може само да е първа стъпка по пътя на национално-културно заличаване.

    ОтговорИзтриване
  7. Малко самореклама - погледни в блога ми темата Sex. Не мога да вмъкна линк по някаква причина затова просто погледни - някъде най-отгоре ще да е. Като изключим феминистката история съм сложил и нещо точно по въпроса за поредното поколение, неговото възпитание и подрастване и за това кой точно "отговаря" за наличния резултат. Тъжното е, че темата за новото поколение е огромна и дори да се разгледа от всички гледни точки - това няма да помогне. Основните причини са три - индивидите на ниво самосъзнание, индивидите на ниво възпитание от хората, които пряко се грижат за това, индивидите като плод на едно общество, в което морал, принципи, скрупули и съвест са мръсни думи. Няма да ги развивам - в поста ти са разнищени доста интересно, но нека не забравяме едно единствено нещо - човек е наистина себе си, единствено когато взима решения и постъпва по начин, който няма да бъде разбран от другите индивиди в социума. Защо това се случва в интернет - защото няма контрол. И тук се намесва лирическият глас народен: "А-ха! Значи контролът ще реши проблема, а? Ами кой ще контролира, ами кой ще е диктатор, ами тиран ли искаш, а може и теб да искаш да сложим да управляваш, а...?" А става дума за нещо, което явно е позабравено вече - самоконтрол. Само че ако няма възпитание, какво да самоконтролираш... и пак...
    Още нещо, Рачев, за мое огромно разочарование се оказва, че МНОЗИНСТВОТО подрастващи са на подобно ниво - явлението не е само българско, макар чалгата да е заменена с постоянни пиянски вечеринки и амфетамини... Така че... не е само нашата действителност, явно е нещо по-голямо от конкретното общество.

    ОтговорИзтриване
  8. Велико! Щях да умра от истеричен кикот!

    ОтговорИзтриване
  9. Ау, каква дискусийка се завихрииии :) Чалгата е шит! Чалгата е шит! - скандирам и аз с вас, обаче... Шамар за правилата за запетая? Не са ли това същите принципи, които така милата вече превърнала се в национална поговорка сентенция гласеше "Бой, секс и сръбска музика"? От много бой и малко внимание се раждат такива Райни, Майни и Вуйни. Като не му обръщаш внимание на детето и само го набиеш едно хубаво 'щото е неграмотно - вината си е твоя, на твоето поколение. Тези деца са само продукт, а не виновни за невежството си.

    ОтговорИзтриване
  10. бате, не е много сложно, просто не слушай чалга и рано или късно ще усетиш, че не забелязваш такива неща, защото си минал на по-горно ниво ;) всичко останало прилича на вноски (напъни) по сметката на грижливо пазената интелигентност, след което айде да ходим да простеем с приспана съвест.

    ОтговорИзтриване
  11. "Айде да ходим да простеем" звучи като един доста сносен осмодекемврийски слоган! Не, сериозно, не ме тревожи чалгата, а неграмотността. Самата чалга е следствие на едни много лоши, но много дълбоки обществени тенденции. Тя се ражда, защото задоволява естетическите потребности на дадена таргет група. А тази таргет група са данъкоплатци, гласоподаватели, колеги, приятели и така нататък. Ако ще да да умрем от напъни - не можем да я премахнем, пък аз и не искам. Просто трябва да си възпитаваме децата като хората.

    ОтговорИзтриване
  12. Мъдро казано от човек с голям опит във възпитанието. Парад на суетата? Или пародия?

    ОтговорИзтриване
  13. Връзката е двупосочна и се опасявам, че не е възможно да сме и тако, и вако в този случай. Неграмотността води до чалга и обратното, даже бих казал, че чалгата е нещо като призма за огромна част от пороците, тоест те я помпат, а тя от своя страна ги закрепя все по-здраво и заради това определението за чалгата като състояние на духа е най-удачното възможно. Ако трябва да отговоря какво състояние е точно, то най-правилно е да се каже, че е състояние на "и-така-мога-да-мина-пък". Не мога да пиша грамотно, е, да, ама и така мога да мина, какво ми пречи. Няма кой да ме погледне с лошо око, нали общувам с достатъчно чалгари, нали те имат не по-малко пороци, ама минават и без тях. Чалгата дори не е толкова вредна с факта, че формира вреден и регресивен начин на живот, колкото с това, че има нужда да налага този начин на живот, понеже единственият начин да се укрепи е като власт на мнозинството. Не може да смажеш интелекта, освен ако нямаш достатъчно много бойни единици. И като следствие общото ниво дължима интелигентност пада драстично и това вече е пагубно за всички.

    А ако приемеш, че не можем да я премахнем, то тогава трябва да приемеш и нейните последици, не може да вдигаш ръцете от едното, а да се бунтуваш и чудиш на другото. И кой ти говори за премахване, въпрос на добродетел е да се бориш срещу чалгата и това изобщо не се поставя на въпрос, нито пък се мисли конформистки "ама какво ли ще стане, ако се опълча?".

    ОтговорИзтриване
  14. Не знам дали коментарите под видеото на vbox или нашите са по-смешни.

    ОтговорИзтриване
  15. Е как - то си е напълно ясно - псевдо-Ентелегенти обсъждат псевдо-коментарите в псевдо-сайт засягащи пишман нация. Какво повече може да искаме?
    А някога какви времена бяха.. *въздиша* блоговете и форумите се събираха в мястото, което сега се отделя за аватари... И тия днешните млади.. *смее се*

    ОтговорИзтриване
  16. Ако се върнем години назад, примерно в онези години които описва Чудомир в неговите разкази, често се срещат едни персонажи дето като се напият почват да играят нещо като кючек с навряна в пояса метла отзад на гъза. Нещо като, казвам, не кючек, кючека е хубав танц. Както и чалгата е нещо като, нито музика, нито текст, нито нищо, тя е една пародия на изкуство-пеене, музика, танц и поезия. Тя е метлата в гъза. Чалгата е в душата на българина, в кръвта му, от къде се е пръкнала там е друг въпрос. Преди настоящето, масово, родно, оскотяване под въздействието на чалгата имаше една Лепа Брена която пълнеше стадионите. В онези времена нямаше българска чалга, а сръбска. Не знам колко грамотни са били феновете на тази музика тогава, но си спомням че повечето мислеха да станат трактористи или да бачкат в кремиковци или нещо подобно. Децата на тези хора, са тези за които ти говориш и които цитираш.
    И те от своя страна ще създат свои деца и така нататък.

    ОтговорИзтриване
  17. Хаха, жестоко си се забъркал :) Хареса ми за бедния братовчед на Youtube :)

    ОтговорИзтриване